webtrends

Υπάρχουν πολλές επιλογές, διάφορα λειτουργικά συστήματα και δεκάδες τρόποι για να δουλεύει ένας Web Developer τελικά. Είναι τόσες οι επιλογές που συχνά πυκνά μας μπερδεύουν. Έχοντας δοκιμάσει τις περισσότερες από αυτές, ήρθε η ώρα να μοιραστώ τα συμπεράσματα μου και να σας παρουσιάσω την τελική μου επιλογή.

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 14:49

Η ιστορία ενός migration, απο Joomla σε Drupal.

Τον Αύγουστο του 2014 έπρεπε να πάρω μια πολύ σοβαρή απόφαση. Ένα μεγαλούτσικο site ταξιδιωτικού γραφείου, αυτό του Fantasy Travel , χρειαζόταν μια σειρά από διορθώσεις και επεμβάσεις. Ήταν κατασκευασμένο σε Joomla με έναν σκασμό από πρόσθετα plugins και κάποια ελάχιστα custom κομμάτια κώδικα. Τι κάνουμε λοιπόν; Μένουμε στο ίδιο σύστημα η ψάχνουμε κάτι άλλο;

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 12:33

Start up: Δέκα χρόνια, δέκα συμβουλές.

Ας μιλήσουμε για "Startup". "Τι τίτλος ε;" που θα έλεγε και ο Τζούμας. H αλήθεια είναι ότι αυτό που λέμε "Startup" δεν ανακαλύφθηκε τώρα. Υπήρξε πάντα απλά αφορούσε ελάχιστους. Αφορούσε ελάχιστους γιατί οι περισσότεροι είχαν μια αδιανόητη μανία να χωθούν στο Δημόσιο, άλλοι συνέχιζαν την μπίζνα του μπαμπά και κάποιοι άλλοι σπούδαζαν και σπούδαζαν για να γίνουν καλοί Δικηγόροι και Γιατροί, Μαθηματικοί, Φυσικοί κ.ο.κ.

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 00:42

discovergreece.com: Απ' έξω....κούκλα!

Όταν άνοιξα την ιστοσελίδα www.discovergreece.com ενθουσιάστηκα. Σχεδιαστικά το site είναι πάρα πολύ καλό! Φρέσκο, χρωματικά και συνθετικά αρμονικό, προσεγμένες γραμματοσειρές, ποιοτικές φωτογραφίες και βίντεο. Εύκολη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και μερικές έξυπνες υπηρεσίες, για να αναζητήσει κάποιος ξενοδοχείο η αεροπορικά εισιτήρια ή να δει μερικές προτεινόμενες εκδηλώσεις, συναυλίες και εκθέσεις.

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς; Μυρίζει Ελλάδα!

To billit.gr είναι μια νέα υπηρεσία που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα και αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Παλαιότερα δεν υπήρχε η ανάγκη για τέτοιες λύσεις γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε καν η έννοια “αθεώρητο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών”. Από φέτος όμως άλλαξε αυτό και στην Ελλάδα (όπως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε) μπορείς πλέον να εκδίδεις αθεώρητα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 13:08

Ο πιο τίμιος σκληρός δίσκος έβερ.

Δουλεύω πολλές ώρες την μέρα. Τόσες πολλές που πρακτικά οι δίσκοι δεν σταματούν να δουλεύουν ποτέ. Ένα απο τα 2 μηχανήματα που έχω ειναι ένα γέρικο, 6ετίας μηχάνημα που κάνει τα πάντα. Είναι το βασικό μου μηχάνημα και ταυτόχρονα, Web Server (για demo παρουσιάσεις), FTP server ( για ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με κάποιους), κάτι σαν MAIL server (με 16 διαφορετικά POP Accounts) να συγχρονίζει και να δέχεται συνεχώς email και βέβαια είναι το βασικό μου Storage και μηχάνημα υλοποίησης (PHP Development) με ότι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή δεκάδες προγράμματα και utilities να τρέχουν παράλληλα για να ικανοποιήσουν τον αφέντη τους! Εννοείται ότι τρέχει και μερικά Virtual Machines, έτσι για να πειραματίζομαι :-)

Η κατάσταση έχει γίνει αποπνικτική. Αν κάποιος είναι Ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα του 2013...ατύχησε. Από την μια το αιμοσταγές ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) που σου τα τρώει βρέξει χιονίσει και ας ψοφάς, κάθε δίμηνο. Από την άλλη η κυβέρνηση με τους νέους φόρους που αποφάσισε να διαλύσει την αγορά και ειδικότερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού διαπιστωμένα είναι η κατηγορία που φόρο-αποφεύγει περισσότερο. Όσα χρόνια με θυμάμαι, δεν θυμάμαι ούτε έναν υδραυλικό, ψυκτικό κ.λ.π. να μου κόβει απόδειξη. Αν μπουν στην εξίσωση δικηγόροι και γιατροί καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται και γιατί η κυβέρνηση αποφασίζει τόσο άγρια μέτρα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο όσοι είστε ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έχετε καταλάβει πόσο ήρωες είστε ( http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1815787 )

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 11:42

Χρησιμοποιώντας το GIT αντί για FTP

Mια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 2012 για εμένα, ήταν το GIT και η προσθήκη του στην καθημερινότητα μου. Το git είναι μια σχεδόν μαγική εφαρμογή που λύνει τα χέρια στους προγραμματιστές αφού παρακολουθεί τις αλλαγές που γίνονται στα αρχεία και μπορείς πολύ εύκολα και με ασφάλεια να πειραματίζεσαι με το πρόγραμμα που γράφεις χωρίς να επηρεάζεις την αρχική του μορφή. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι σε περίπτωση που υπάρχει ομάδα, γίνεται να δουλεύουν όλα τα μέλη της πάνω στο ίδιο project χωρίς κανένα πρόβλημα, να ενημερώνονται όλοι για τις αλλαγές που έγιναν, να κάνει ο καθένας τις δικές του αλλαγές κ.ο.κ.

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 18:15

Sublime Text 2 editor

O Sublime Text 2 ειναι ένας editor, πραγματικά μοναδικός. Είναι απίστευτα γρήγορος, όμορφος και βέβαια εύχρηστος! Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από έναν editor; Είχα μάλλον την τύχη να μην έχω δοκιμάσει πάρα πολλούς και να πέσω - απ' ότι δείχνουν όλα - κατευθείαν πάνω στον κορυφαίο. Μέχρι πριν ένα χρόνο χρησιμοποιούσα αποκλειστικά το Dreamweaver για κάνω το οτιδήποτε. Δοκίμασα τα τελευταία χρόνια αρκετούς windows editors, αλλά κανείς ποτέ δεν μου έκανε κλικ.  Σκάλωσα λίγο με τον Notepad ++, αλλά και πάλι, κάτι έλειπε.

Ότι έλειπε το βρήκα σε αυτόν τον editor. Είχα κουραστεί να διαβάζω συνέχεια από developers ότι αυτόν τον editor δεν τον αλλάζουν με τίποτα, οπότε είπα να ανακαλύψω το γιατί. Έκτοτε έγινα καλύτερος στην δουλεία μου. Παρακολουθώντας στενά πως χρησιμοποιούνται κάποια εργαλεία, ειδικότερα στο web Design ή development μπορείς τελικά να γίνεις πολύ πιο αποδοτικός, πιο γρήγορος και τελικά πιο ελεύθερος! Ας σας κάνω μια γρήγορη παρουσίαση λοιπόν, τι εστί Sublime Text 2 editor!

To τελευταίο τρίμηνο αναζητώ ένα framework για να επιταχύνω την παραγωγή του κώδικα μου και όχι μόνο. Ήθελα να γράφω ασφαλή κώδικα και αυτό που έγραφα να μπορούσε να μεγαλώσει(scalable), να εμπλουτιστεί(addons) και τελικά να μπορέσει να συντηρηθεί πιο εύκολα. Η λύση στα προβλήματα μου σε πρώτη φασή, ήταν να αλλάξω τον τρόπο που προγραμμάτιζα. Από το γνωστό και απεχθές Spaggeti Code έπρεπε άμεσα να πάω σε OOP (αντικειμενοστραφές) Προγραμματισμό με PHP 5.3, MVC pattern logic και χρήση κάποιου Template Engine. Πολύ δουλειά και πολύ διάβασμα δηλαδή.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Με ιστοσελίδες όπως αυτή, του lynda.com, είναι στο χέρι όλων να φρεσκάρουν ανα πάσα στιγμή τις γνώσεις τους και βέβαια να τις εξελίξουν. Η ιστοσελίδα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την ποιότητα των μαθημάτων που προσφέρει σε υλικό ( βίντεο, ήχο, δομή και ομιλητές) και σε χρηστικότητα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα οικονομικό αφού έχει δύο τύπων συνδρομές με 25$ και 37,50$ ανά μήνα και πρόσβαση σε πάνω από 70.000 εκπαιδευτικά βίντεο. Είναι πολύ δύσκολο αν είστε δημιουργικοί να βρείτε λιγότερες από 10 ενότητες που θα θέλετε να παρακολουθήσετε άμεσα. Με κάθε ενότητα να είναι από δυόμισι μέχρι και 10 ώρες(!) χρειάζεται πολύ χρόνο! Αν τον έχετε, εκμεταλλευτείτε τον!

H υπηρεσία Cloudflare αξίζει την προσοχή σας. Είναι ενα CDN (Content Delivery Network) που αναλαμβάνει να αντιγράψει το στατικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας στο πιο κοντινό (απο τον επισκέπτη) σταθμό ενώ ταυτόχρονα βελτιστοποιεί τον κώδικα της σελίδας. Όλα αυτά χωρίς να κάνετε τίποτα στο site σας! Το επιπλέον πολύ βασικό είναι η ασφάλεια που προσφέρει ενάντια σε επιθέσεις ή Spam Crawlers. Είναι αδύνατον να αναλύσουμε τα οφέλη εδώ, θα πρότεινα να κάνετε ένα καλό σερφάριμα στην επίσημη ιστοσελίδα τους, να δείτε τα βίντεο και να διαβάσετε αναλυτικά μια προς μια τις υπηρεσίες τους.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 14:18

Mαζικά email ή μαζικά SMS;

Στους δύσκολους αυτούς μήνες που περνάει η χώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγάλες που κοιτούν ξαφνικά την εξωστρέφεια με "άλλο μάτι", συχνά πυκνά καταλήγουν σε υπηρεσίες μαζικής αποστολής SMS ή Email προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους η να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες τους. "Μαζικά email ή μαζικά SMS;" πολύ συχνά με ρωτούν. Η απάντηση σε κάτι τέτοιο μόνο μια μπορεί να είναι. Εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους της κάθε επιχείρησης. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πώ, ότι απο τότε που ανακάλυψα το Trello.com άλλαξε καθολικά ο τρόπος που διαχειρίζομαι τα μεγάλα και πολύπλοκα project. Δεν έχω συναντήσει πιο ευκολόχρηστο, άμεσο και φιλικό προς την χρήση διαδικτυακό εργαλείο που να κάνει παιχνιδάκι την συνεργασία ανάμεσα στα μέλη μιας δημιουργικής ομάδας που τρέχει ένα συγκεκριμένο έργο. Το έχω χρησιμοποιήσει σε Site αλλά και σε παραγωγή εκδήλωσης και η παραγωγικότητα της ομάδας ήταν πραγματικά απίστευτη. Απλά δοκιμάστε το...και σας υπόσχομαι οτι θα κολλήσετε! http://www.trello.com

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον νέο τρόπο σχεδιασμού, το Responsive ή Adaptive web Design μπορείτε να δείτε από το πολύ καλό περιοδικό Smashing Magazine. Δείτε το εδώ


Lollypop :: Κατασκευή Ιστοσελίδων

Τσαμαδού 82-84 Πειραιάς, 18534

Τηλ 211 790 5890
Φαξ 211 770 5763

Χάρτης Lollypop