webtrends

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 14:18

Mαζικά email ή μαζικά SMS;

Στους δύσκολους αυτούς μήνες που περνάει η χώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγάλες που κοιτούν ξαφνικά την εξωστρέφεια με "άλλο μάτι", συχνά πυκνά καταλήγουν σε υπηρεσίες μαζικής αποστολής SMS ή Email προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις τους η να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες τους. "Μαζικά email ή μαζικά SMS;" πολύ συχνά με ρωτούν. Η απάντηση σε κάτι τέτοιο μόνο μια μπορεί να είναι. Εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους της κάθε επιχείρησης. 

 

Μαζική αποστολή SMS ( Μαζικά SMS ή Bulk SMS campaigns)

 

Με την μαζική αποστολή SMS επιτυγχάνουμε αμεσότητα. Ο αποδέκτης του μηνύματος βλέπει το μήνυμα εντός μερικών λεπτών απο την αποστολή του. Έτσι μπορεί άμεσα preoνα ενημερωθεί για ότι έχετε να του πείτε. Αυτή όμως η αμεσότητα, αρκετές φορές μπορεί να έχει και τα αντίστροφα αποτελέσματα. Η ώρα που θα στείλετε το ενημερωτικό/διαφημιστικό σας μήνυμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Επίσης το περιεχόμενο του μηνύματος πρέπει να είναι σύντομο, επαρκές και ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να περιέχει εικόνες ή ενεργούς συνδέσμους, εκτός αν επιλέξετε άλλου τύπου μηνυμάτων (MMS) που όμως είναι ιδιαίτερα ακριβά.

 

Μπορείτε να στείλετε από 70 μέχρι και 160 χαρακτήρες ανά SMS, ανάλογα με το κείμενο που θέλετε να γράψετε. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες όπου δεν ανήκουν στο πρότυπο GSM όπως είναι για παράδειγμα το "Ι" με διαλυτικά ή τα πεζά γράμματα με τόνους κ.α. Αν χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους κείμενο τότε περιορίζεστε στην κωδικοποίηση UTF8 όπου μπορείτε να στείλετε 70 χαρακτήρες ανά μήνυμα.

 

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μπορείτε να στείλετε μέχρι 3 (σε χωρητικότητα) μηνύματα ώστε να ενοποιηθούν και να γίνουν ένα. Αυτό λογικά θα σας έγινε στην GSM κωδικοποίηση 160x3 δηλαδή 480 χαρακτήρες. Στην πράξη όμως δεν συμβαίνει αυτό αφού προκειμένου να ενωθούν τα κομμάτια μεταξύ τους, θυσιάζονται κάποιοι χαρακτήρες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει φυσικά και για την UTF8 κωδικοποίηση.

 

Αν λοιπόν σας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας (budget), το μήνυμα σας δεν χρειάζεται να έχει συνδέσμους προς ιστοσελίδες η εικόνες και θέλετε άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη αντίδραση από το κοινό, τότε η μαζική αποστολή SMS ειναι η λύση που πρέπει να επιλέξετε.

 

 

Μαζική αποστολή EMAIL ( Μαζικά Email ή Bulk Εmail Μarketing)

 

Στην μαζική αποστολή Email τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η πολυπλοκότητα είναι σαφώς μεγαλύτερη αφού δεν περιορίζεστε μεν απο τον όγκο του κειμένου ή από το οπτικό υλικό σας ( φωτογραφίες, συνδέσμους κ.λ.π.) πρέπει παρόλα αυτά όμως το κείμενο σας, ο τίτλος του email και το εικαστικό του ενημερωτικού σας μηνύματος να είναι τέτοια ώστε να μην "μπλοκαριστεί" από φίλτρα ώς ανεπιθύμητη αλληλογραφία και βέβαια να τραβήξει το ενδιαφέρον του χρήστη και να το ανοίξει.

 

Το κόστος μιας καμπάνιας με μαζική αποστολή Email επίσης είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο των SMS. Αυτό θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετός λόγος για να το επιλέξετε, όμως δεν είναι ο μόνος.

 

Στην μαζική αποστολή Email μπορείτε να έχετε προσωποποιημένα μηνύματα, κάθε μήνυμα να είναι μοναδικό και με τα στοιχεία του αποδέκτη σαν να το στέλνατε ένα προς ένα. Επιπλέον μπορείτε να έχετε μια στατιστική ανάλυση της απόδοσης της καμπάνιας σας και αυτό σίγουρα είναι η πιο ουσιαστική διαφορά με την αποστολή μαζικών SMS. Μπορείτε να ξέρετε ποιος διάβασε και πότε, τι πάτησε από τους ενεργούς σας συνδέσμους. Με επιπλέον εργαλεία όπως το Google Analytics μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την πλοήγηση του χρήστη αυτού μέσα στην ιστοσελίδα σας.

 

Αυτό σας δίνει μια απόλυτη εικόνα για το τι "τραβάει" και τι "δεν τραβάει" από τις υπηρεσίες/προϊόντα σας. Καταλαβαίνει τα θέλω του κοινού σας και εντοπίζει τις αδυναμίες τις ιστοσελίδας σας. Με λίγα λόγια σας δίνει μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλουν οι υπάρχοντες ή οι μελλοντικοί σας πελάτες, τι πρέπει να βελτιώσετε, τι να αλλάξετε κ.ο.κ.

 

Ίσως με ένα παράδειγμα να καταλάβετε καλύτερα γιατί αυτή η δυνατότητα είναι πραγματικά πολύ σημαντική.

 

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Κάνετε μια αποστολή με τις νέες σας τηλεοράσεις, ψυγεία και φούρνους μικροκυμάτων σε 1000 καταναλωτές. Από τους 1000 χρήστες βλέπετε ότι οι 100 διευθύνσεις email ειναι άκυρες (δεν υπάρχουν πια) και από τους υπόλοιπους 900 χρήστες το μήνυμα σας το άνοιξαν οι 500. Απο αυτούς μόλις 200 το διάβασαν και περίπου οι 100 από αυτούς πάτησαν πάνω σε ενεργό σύνδεσμο.

 

Γνωρίζοντας ποιος πάτησε, πότε και σε πιο σύνδεσμο, τότε μπορείτε πολύ απλά να κάνετε μια δεύτερη αποστολή, απόλυτα στοχευμένη μόνο με τις καλύτερες τηλεοράσεις σας σε όσους ενδιαφέρθηκαν για τηλεοράσεις! Αυτό πλέον λέγεται απόλυτα στοχευμένη διαφήμιση και είναι βέβαιο ότι θα σας φέρει σε επαφή με πελάτες που ενδιαφέρονται για το προϊόν/υπηρεσία σας. Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν ζαλίζετε τους πελάτες σας που δεν ενδιαφέρονται, επικεντρώνεστε μόνο σε αυτούς που δείχνουν να ενδιαφέρονται.

 

Η σημασία των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε

 

Υπάρχει πληθώρα εργαλείων για μαζική αποστολή Email και SMS. Το σημαντικό με ότι και αν επιλέξετε είναι η δυνατότητα του να ομαδοποιείτε τις επαφές σας, να έχετε ιστορικό αποστολών και στατική ανάλυση της απόδοσης της καμπάνιας σας. Πρέπει άμεσα και εύκολα να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις επαφές σας και στην εφαρμογή απ' οπουδήποτε.

 

Οι καλές εφαρμογές του είδους, ξεκαθαρίζουν και τα δεδομένα σας, προστατεύοντας σας από άκυρες αποστολές. Ελέγχουν δηλαδή αν τα ψηφία των κινητών είναι όσα πρέπει, αν τα email έχουν την μορφή που πρέπει ή αν υπάρχουν διπλές εγγραφές κ.ο.κ.

 

 

Η αυτόματη διαγραφή όσων δεν ενδιαφέρονται για τα email σας είναι κάτι απαραίτητο -βάση νομοθεσίας- και επιβάλλεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Προστατεύστε την δημοτικότητα σας χωρίς κόπο, φροντίστε απλά η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε να το κάνει αυτόματα και με ασφάλεια.

 

Στην περίπτωση SMS πρέπει να προσέξετε το κόστος και τις παροχές. Σιγουρευτείτε για την ποιότητα των υπηρεσιών και μην κρίνετε μόνο απο την φθηνή τιμή.

 

Η Φθηνή τιμή στην μαζική αποστολή SMS μπορεί να σημαίνει μη επαρκές δίκτυο, λάθη στην δρομολόγηση των μηνυμάτων και καθυστερήσεις στην παράδοση τους.

 

Φθηνή τιμή για την Μαζική αποστολή Email μπορεί να σημαίνει μεγάλη απώλεια μηνυμάτων που δεν φτάνουν ποτέ στον αποδέκτη γιατί χαρακτηρίζονται ως SPAM.

 

Ζητήστε έναν Demo λογαριασμό ή εφόσον δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μια επίδειξη της κάθε εφαρμογής και των δυνατοτήτων της. Δοκιμάστε τις και επιλέξτε αυτή που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

 

 

Στην Lollypop δημιουργήσαμε μια λύση, την μοναδική στην Ελλάδα που υποστηρίζει και τα δυο. Και μαζικά Email και Μαζικά SMS. Η εφαρμογή λέγεται Clicknsend και είναι πολύ περισσότερα απο ένα εργαλείο για μαζική αποστολή Email και SMS. Περισσότερα γι' αυτή την υπηρεσία μπορείτε να μάθετε από την επίσημη ιστοσελίδα της www.clicksend.gr

 

 

Διαβάστηκε 2539 φορές

Lollypop :: Κατασκευή Ιστοσελίδων

Τσαμαδού 82-84 Πειραιάς, 18534

Τηλ 211 790 5890
Φαξ 211 770 5763

Χάρτης Lollypop