webtrends

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 13:08

Ο πιο τίμιος σκληρός δίσκος έβερ.

Δουλεύω πολλές ώρες την μέρα. Τόσες πολλές που πρακτικά οι δίσκοι δεν σταματούν να δουλεύουν ποτέ. Ένα απο τα 2 μηχανήματα που έχω ειναι ένα γέρικο, 6ετίας μηχάνημα που κάνει τα πάντα. Είναι το βασικό μου μηχάνημα και ταυτόχρονα, Web Server (για demo παρουσιάσεις), FTP server ( για ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με κάποιους), κάτι σαν MAIL server (με 16 διαφορετικά POP Accounts) να συγχρονίζει και να δέχεται συνεχώς email και βέβαια είναι το βασικό μου Storage και μηχάνημα υλοποίησης (PHP Development) με ότι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή δεκάδες προγράμματα και utilities να τρέχουν παράλληλα για να ικανοποιήσουν τον αφέντη τους! Εννοείται ότι τρέχει και μερικά Virtual Machines, έτσι για να πειραματίζομαι :-)

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διαδικασία του να κάνω εγώ "Format" είναι μια διαδικασία που πάντοτε είναι πολύ δύσκολη. Όσο καλά και αν προετοιμαστώ θέλει μέρες δουλειάς. Και καλά, αν απλά αλλάξεις δίσκο, χρησιμοποιείς ένα πλήρες αντίγραφο και καθαρίζεις. Όταν ομως αλλάζεις και άλλα πράγματα ( Π.χ. το ίδιο το λειτουργικό), τότε η διαδικασία του να περάσεις τα πάντα από την αρχή είναι μονόδρομος.

Και μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή, πάμε στο βασικό μας θέμα. Τι έχω αλλάξει τα τελευταία 6 χρόνια σε αυτό το μηχάνημα; Έχει καεί 1 φορά το τροφοδοτικό (φυσιολογικό), και 3 φορές ο σκληρός δίσκος! Πάνω από 2 χρόνια λοιπόν δεν την βγάζουν καθαρή οι δίσκοι μου. Συνήθως απλά σταματούν να δουλεύουν και μετράω απώλειες. Καταριέμαι την ώρα και στην στιγμή που δεν έκανα εκείνο το backup που έπρεπε, που έχασα το ένα και το άλλο. Η που δεν τα έχασα αλλά βρίσκονται σε δέκα σημεία αντίγραφα.

Η περίπτωση προχτές ήταν διαφορετική. Ένας τίμιος σκληρός δίσκος μου μίλαγε σε ένα άλλο επίπεδο. Η κουβέντα πήγαινε κάπως έτσι.

- "Ψιτ, φίλος δεν με βλέπω να αντέχω για πολύ ακόμα. Ήδη έχω διάφορα bad sectors και τα βλέπω να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Κάνε κάτι."

Περνάνε μερικές ημέρες χωρίς να καταλάβω τίποτα

- "Ψιτ, φίλος δεν καταλαβαίνεις. Τα πράγματα είναι δύσκολα, backup έχει να πάρεις καιρό και έχεις μερικά σημαντικά πράγματα να σου θυμίσω"

Παθαίνω μια αναλαμπή και κάνω κάποια σποραδικά backup. Καλού κακού, ποτέ δεν ξέρεις.

-"Ψιτ, ρε φίλος επειδή δεν καταλαβαίνεις λέω να σε προειδοποιήσω. Θα κάνω χαζομάρες μέχρι να καταλάβεις ότι όχι μόνο τα πράγματα είναι σοβαρά αλλά και ότι είμαι εγώ το πρόβλημα.

Άρχισα να έχω προβλήματα και ναι όλα έδειχναν δίσκο, motherboard ή κάνα χαζό ϊο. Επεξεργαστής στο 1%, RAM στο 1/6...και ο δίσκος να δουλεύει 100%. Κάθε κλικ έγινε υπόθεση λεπτών. Δεν μπορούσα να ανεχτώ τέτοια συμπεριφορά, ήταν ώρα για αλλαγές ουσίας. Αυτός ο δίσκος το ήξερε, ότι θα δράσω γρήγορα αν με κάνει να περιμένω ανελέητα πολύ. Δεν μου αρέσει απο την αναμονή να ξεχνάω τι ήθελα να κάνω, απλά πράγματα.

-"Ψίτ, φίλος μην το πολυσκέφτεσαι, κάνε κάτι γρήγορα, αρχίζω να μετράω ανάποδα. 10001, 10000,9999..."

Και όντως κάτι με έσπρωχνε να κάνω γρήγορα. Άρχισα να κλείνω το μηχάνημα ( και όχι να το αφήνω σε Sleep mode) και απέφυγα γενικά να το χρησιμοποιώ. Με ένα βοηθητικό utilty από έναν καλό φίλο ΙΤ και με μεγάλο ζόρι μετέφερα όλα τα δεδομένα σε εξωτερικό σκληρό δίσκο και παρέγγειλα ένα κανούργιο, έναν όμορφο SSD δίσκο. Παίρνω τον καινούργιο δίσκο, βάζω τον γέρικο και τίμιο δίσκο ως δεύτερο, αλλάζω τα καλώδια, εγκαθιστώ Windows και ξεκινώ την διαδικασία.

- "Ψιτ φίλος; Η δουλειά μου εδώ τελειώνει.". Ηχητικό: Τουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ

Ήταν ο πιο φανταστικός δίσκος που είχα ποτέ. Με προειδοποίησε, μου έδειξε ότι είναι το πρόβλημα, με έβαλε να κάνω backup τα πάντα, περίμενε την αντικατάσταση του και μετά απλά δεν ξανά δούλεψε. Δέκα χρόνια δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο, οπότε χρειαζόταν ένα κείμενο...ωδή γι' αυτόν τον σπουδαίο, αντρίκειο, ξηγημένο δίσκο. Το ζόρι του format δεν το γλίτωσα... όμως μοιάζει ξαφνικά να είναι λεπτομέρεια αυτό, μπροστά στα χειρότερα που πέρασαν χωρίς να ανοίξει μύτη.

Σήμερα το μηχάνημα με μόνη αλλαγή τον SSD δίσκο, έναν καινούργιο SATA για δεύτερο (1ΤΒ) και αλλαγή λειτουργικού από XP σε WIN7... είναι κυριολεκτικά ένα άλλο μηχάνημα. Αν δεν έχετε νιώσει την συγκίνηση ενός SSD δίσκου, πιστέψτε με..αξίζει τον κόπο.

 

 

Διαβάστηκε 2462 φορές

Lollypop :: Κατασκευή Ιστοσελίδων

Τσαμαδού 82-84 Πειραιάς, 18534

Τηλ 211 790 5890
Φαξ 211 770 5763

Χάρτης Lollypop