webtrends

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 12:33

Start up: Δέκα χρόνια, δέκα συμβουλές.

Ας μιλήσουμε για "Startup". "Τι τίτλος ε;" που θα έλεγε και ο Τζούμας. H αλήθεια είναι ότι αυτό που λέμε "Startup" δεν ανακαλύφθηκε τώρα. Υπήρξε πάντα απλά αφορούσε ελάχιστους. Αφορούσε ελάχιστους γιατί οι περισσότεροι είχαν μια αδιανόητη μανία να χωθούν στο Δημόσιο, άλλοι συνέχιζαν την μπίζνα του μπαμπά και κάποιοι άλλοι σπούδαζαν και σπούδαζαν για να γίνουν καλοί Δικηγόροι και Γιατροί, Μαθηματικοί, Φυσικοί κ.ο.κ.

Αν κάτι καλό έφερε αυτή η κρίση στην χώρα είναι ότι έδωσε στους νέους ανθρώπους τον χρόνο (δεν υπήρχαν δουλειές για να κυνηγήσουν άλλωστε) να σκεφτούν λίγο καλύτερα το μέλλον τους. Να δουν τα προβλήματα και να σκεφτούν λύσεις. Να σκεφτούν λύσεις και να προσπαθήσουν να τις κάνουν προϊόν. Κάποιοι απ' αυτούς έγιναν Enterpreneurs.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχω κάνει μια σειρά από πράγματα. Τα περισσότερα δεν είχαν καμία εμπορική αξία, κυρίως γιατί – αν έχω τον θεό μου – το μόνο που ήθελα ήταν να δίνω λύσεις σε προβλήματα, να γεμίζω κενά και να βοηθάω κόσμο. Και όσο δεν με έβαζε μέσα κάτι, δεν με ενδιέφερε τίποτε άλλο. Ήταν το ταξίδι που μέτραγε, η γνώση και ο πειραματισμός. Τα λίγα που είχαν κάποια μικρούτσικη επιτυχία εισπρακτικά, ήταν γιατί το προσπάθησα. Και ακριβώς γι' αυτά θέλω να σας μιλήσω.

Software Start up @ onemanshow

Το να κάνεις μια software Startup είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα, όταν είσαι ένας και μόνος σου. Κάποια πράγματα απλά δεν γίνονται. Όσο πάθος και να έχεις, όση δυναμική και όσο ταλέντο, όσο και να αντέχεις το ξενύχτι και να έχεις δίψα για νέα πράγματα, δεν γίνεται να είσαι μόνος σου. Σίγουρα μπορείς να ξεκινήσεις να το στήνεις μόνος σου, αν και η μέχρι σήμερα εμπειρία μου λέει ότι μάλλον είναι καλύτερα να το μοιράζεσαι με τουλάχιστον έναν ακόμα.

Το λέω γιατί έχω καεί. Έχω ακουμπήσει δεκάδες φορές τα όρια μου και αρκετές τα έχω ξεπεράσει. Δεν αρκεί να είσαι καλός developer. Πρέπει να ξέρεις καλό design. Πρέπει να ξέρεις marketing. Πρέπει να πουλάς. Πρέπει να διαβάζεις μεθοδολογίες και θεωρίες και να ψάχνεις για μοτίβα που ταιριάζουν στο δικό σου project. Πρέπει να βρεις έναν μέντορα. Ναι, έναν μέντορα.

Γίνεται να κάνεις όλα τα παραπάνω και καλά, μόνος σου; Γίνεται να τα κάνεις καλά και να είσαι είκοσι χρονών και εικοσιπέντε; Δεν λέω ότι είναι αδύνατο να το κάνεις μόνος σου. Λέω σίγουρα ότι είναι διαολεμένα δύσκολο και ακόμα και αν το καταφέρεις θα σου έχουν μείνει κάνα δυο κουσούρια. Καμιά ευαισθησία στο στομάχι, καμιά περίεργη δερματίτιδα, κάτι ρε αδερφέ.

Γι' αυτό και όταν διαβάζω και ακούω για startups από την μια χαίρομαι υπερβολικά πολύ που επιτέλους ο κόσμος αναζητεί προβλήματα και ψάχνει λύσεις που θέλει να μετατρέψει σε προϊόντα και από την άλλη σκέφτομαι ότι μια ακόμα ομάδα ανθρώπων, θα διαπιστώσει σύντομα ότι το να φτιάξεις κάτι από το μηδέν δεν έχει όση πλάκα είχαν αρχικά υπολογίσει.

Παράδειγμα 1.

Το clicknsend.gr είναι μια SaaS υπηρεσία που έφτιαξα το 2009 και τη "τρέχω" ακόμα και σήμερα με τον αδερφό μου. Τότε δεν ήξερα ότι λέγεται Saas όπως δεν ήξερα ότι αυτό που κάνω λέγεται start up. H ιδέα ήταν απλή. Μια υπηρεσία μαζικής αποστολής SMS και Email μαζί! Μέχρι και σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα δεν έχει φτιαχτεί τίποτε παρόμοιο στην Ελλάδα. Απλή ιδέα όμως έτσι;

Το να στείλεις μαζικά Email είναι από μόνο του ένα βιβλίο. Για το πώς πρέπει να είναι δομημένα τα ίδια τα email, τι σημαίνει blacklist servers, πώς μπορείς να αποφεύγεις τα spamming φίλτρα. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Κάποια άλλα είχαν να κάνουν με τις επαφές, ο αλγόριθμος που θα τις έκανε μοναδικές, θα ξεχώριζε διπλοεγγραφές και θα έβρισκε τα λάθη κατά την εισαγωγή.

Η γενικότερη αρχιτεκτονική του ήταν από μόνη της δύσκολη. Δεν ήξερα ότι για να γίνει όλο αυτό πρέπει να υπάρχουν Queues (ουρές αιτημάτων). Ότι πρέπει να υπάρχουν άλλοι server που θα δρομολογούν τις δουλειές και θα δουλεύουν παράλληλα με αυτόν που τρέχει την εφαρμογή. Έπρεπε να το σύστημα να είναι τρομερά ευέλικτο. Να αλλάζεις προμηθευτές σε δευτερόλεπτα ή και αυτόματα αν ήταν δυνατόν. Δεν δουλεύει ο τάδε πάροχος που μέσω του οποίου στέλνεις τα SMS; Αναδρομολόγηση αλλού, επιτόπου. Νόμιζα ότι αν έβαζα την εντολή σε ένα βρόγχο επανάληψης αρκούσε. Είτε για 10 είτε για 10.000 αποδέκτες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από τραγικά λάθη.

Αποστολές που έφευγαν 2 φορές, σπασμένα μηνύματα. Κολλημένα Loops (επαναλήψεις) που σταμάταγαν μόνο με τηλεφώνημα! Διάφορα έτυχαν, κάποια πολύ ντροπιαστικά οφείλω να ομολογήσω. Δεν θα ξεχάσω κάπου εκεί στις εκλογές που σε έναν υποψήφιο βουλευτή έφυγε 4 φορές το ίδιο SMS. Οι ψηφοφόροι του ήθελαν να τον λιντσάρουν. Και εκείνος εμένα.

Που θέλω να καταλήξω με αυτά τα παραδείγματα; Ο λόγος που γινόντουσαν λάθη ήταν γιατί δεν υπήρχε το τεχνικό υπόβαθρο να υποστηριχτεί μια τέτοια ιδέα. Φυσικά δεν υπήρχαν τα χρήματα για να γίνει και κάτι διαφορετικό. Δεν μπορούσε να στηθεί μια ομάδα με ικανούς software engineers, marketing gurus και System Administrators. Καταρχήν ποιος θα έκρινε αν είναι ικανοί; lol.

Ωραία η ιδέα λοιπόν αλλά δεν αρκεί. Για να είμαι ειλικρινής είναι το λιγότερο. Η υλοποίηση είναι αυτή που μετράει και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα να το υποστηρίξουν αυτό, με start up που είχαν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο και η μια έγινε παγκόσμια επιτυχία και η άλλη διαλύθηκε στο πρώτο εξάμηνο.

Παράδειγμα 2.

To billit ειναι μια SaaS υπηρεσία που ξεκίνησε να φτιάχνεται ακριβώς έναν χρόνο πριν και θα ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα. Η ιδέα εδώ ακόμα πιο απλή. Φτιάχνει ηλεκτρονικά τιμολόγια και σου δίνει μια άποψη για τα έσοδα και έξοδα σου. Η αρχιτεκτονική της ήταν το πρώτο που με απασχόλησε. Χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από εφαρμογές για να υποστηριχτεί η ίδια η αρχιτεκτονική. Τρέχουν 160 έλεγχοι με αυτοματοποιημένα Test κάθε φορά που γίνεται αλλαγή σε κώδικα. Υπάρχει σύστημα που εντοπίζει το σφάλμα την ώρα που συμβαίνει και με ειδοποιεί για το πού ακριβώς δημιουργήθηκε ποιο πρόβλημα και από ποιον χρήστη. Με λίγα λόγια εντοπίζω τα προβλήματα πριν καν αυτά αναφερθούν.

Είναι σαφέστατα μια πιο εξελιγμένη εφαρμογή, πιο καλογραμμένη και με άπειρες δυνατότητες. Εξακολουθώ να είμαι μόνος μου και εξακολουθεί αυτό να είναι διαολεμένα δύσκολο. Ακόμα και τώρα που έχω εξελιχτεί 500% σε σχέση με αυτό που ήμουν και η εμπειρία μου με έχει κάνει να αποφεύγω δεκάδες προβλήματα, είμαι μόνος μου.

Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίζω, σχεδιάζω, πουλάω, υποστηρίζω. Κοιμάμαι λίγο, ζορίζομαι πολύ και μου έχει βγει η γλώσσα. Όμως ξέρετε...δεν είμαι μόνος μου στην αγορά. Υπάρχει ένα μεγαθήριο που έχει δημιουργήσει κάτι παρόμοιο. Σέρνει πίσω του ένα καράβι χρήματα και έχει μια ντουζίνα developers. Ότι μου πήρε εμένα να κατασκευάσω σε 2 μήνες, αυτός το έκανε μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν ερχόμαστε στο δεύτερο μεγάλο θέμα μας. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Ναι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου αλλά μέχρι να τα κάνεις ο ανταγωνισμός θα σε έχει ξεπεράσει 20 φορές. Και ναι ο τρόπος που το κάνεις διαφέρει και μπορεί να είναι και δεκάδες φορές καλύτερος, όμως το ρουθούνισμα το νιώθεις στο σβέρκο σου. Αυτό δεν αλλάζει και πίστεψε με δεν είναι κάτι που σε χαλαρώνει.

Η λίστα μου.

Μετά από 10 χρόνια γεμάτα start up, σε νέους, φιλόδοξους και άφραγκους software startupers θα έδινα τις εξής 10 συμβουλές, μια για κάθε χρόνο που πέρασε:

  1. Έχε ανοικτό μυαλό και διάβασε. Ένα βιβλίο που προτείνω είναι το http://runninglean.co . Το διάβασα και το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα όπως αυτό, για το οποίο έχω καλές συστάσεις http://theleanstartup.com/book
  2. Μελέτησε ότι διάβασες, φτιάξε το πλάνο σου, βρες το κοινό της ιδέας σου. Όταν είσαι σίγουρος ότι υπάρχει "ψωμί", μην φοβηθείς να πεις την ιδέα σου. Η υλοποίηση της είναι που θα κάνει την διαφορά.
  3. Ο developer της ομάδας σου, επιβάλλεται να είναι φανταστικός. Καλή η μόστρα, καλή η πώληση, αλλά αν το οικοδόμημα είναι σαθρό στην βάση του, στο τέλος θα πέσει. Και αν πέσει όσο μεγαλώνει θα είναι ζημιά χωρίς επιστροφή. Θα μπορούσα να γράψω ένα άρθρο μόνο για αυτόν εδώ τον τύπο. Είναι η ναυαρχίδα σου.
  4. Παρόλα αυτά, τον designer σκέψου ακόμα και να τον πληρώσεις και ας μην συμμετέχει στο αρχικό σου σχήμα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Αλήθεια τώρα, σπάσε τον κουμπαρά σου, δανείσου και πλήρωσε τον. Το Design είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπορεί να σου κερδίσει πολύ χρόνο όταν η βάση του κώδικα σου έχει προβλήματα. Κάποιος μένει πιο εύκολα σε κάτι ευχάριστο με προβλήματα παρά το αντίθετο. Το UX (User experience) είναι και ακριβώς αυτό που θα δημιουργήσει το φανατικό σου κοινό. Οπότε μην κάνεις καμία έκπτωση εδώ.
  5. Σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να έχεις έναν άνθρωπο που γουστάρει το marketing, που το κάνει καλά. Το πώς θα φανεί προς τα έξω αυτό που κάνεις είναι εξίσου σημαντικό, οπότε κάνε το σοβαρά. Πρέπει ένας άνθρωπος να σου δίνει Feedback, για το τί ακριβώς θέλει ως λύση στα προβλήματα του το κοινό σου.
  6. Μάθε να συνεργάζεσαι. Κάνε στην άκρη βεντετισμούς και λύσε όσο περισσότερο μπορείς τα ψυχολογικά σου. Δεν είσαι ο φανταστικότερος όλων. Αν το νομίζεις αυτό είσαι βλάκας και μάλλον έχεις διαβάσει ελάχιστα πράγματα. Αν πάλι το νομίζεις, διάβασε περισσότερο και θα σου περάσει.
  7. Στήσε την εργαλειοθήκη που χρειάζεσαι για να είσαι παραγωγικός. Ο χρόνος είναι σημαντικός και η ομάδα σου μικρή. Είναι προφανές ότι θα χρειαστείς ένα Help Desk (όπως το uservoice) σύστημα για τους χρήστες σου και ένα Collaboration tool όπως το εξαιρετικό Trello.com για να συνεργάζεσαι με την ομάδα σου. Θα χρειαστείς και μια σειρά από άλλα πράγματα που θα σου προκύψουν στην πορεία, όπως π.χ. User Traffic analyzers ή Βug Tracker κ.ο.κ. (Π.χ. https://logentries.com )
  8. Βρες έναν μέντορα και πρόσεχε πολύ τι διαβάζεις για start ups στο διαδίκτυο. Υπάρχει πολύ φόλα και πολλές χαζές συμβουλές. Πολλά "κάνε αυτό και όχι το άλλο". Αδιαφόρησε ακόμα και γι' αυτή εδώ την λίστα που διαβάζεις αν την νιώθεις λάθος. Το ένστικτο σου σε συνάρτηση με την εμπειρία σου θα σου δείχνει σχεδόν πάντα τον σωστό δρόμο. Αν πάλι σου δείξει τον λάθος...
  9.  ...μάθε να χάνεις και μάθε από την ήττα σου. Κάνε μια λίστα με τα λάθη σου και φρόντισε να μην τα επαναλάβεις.
  10. Αν δεν έχεις σχέση θα είναι πιο εύκολο. Αν έχεις, έχε στην άκρη του μυαλού σου ότι μπορεί να είναι η αιτία του χωρισμού σου. Μίλησε με τους πιο κοντινούς σου και εξήγησε τους ότι σκοπεύεις να κάνεις κάτι πολύ δύσκολο και χρειάζεσαι την συμπαράσταση τους. Δηλαδή να μην σε ζαλίζουν για το "πού χάθηκες".

Φυσικά πάνω και πρώτα απ' όλα πρέπει να έχεις πάθος για αυτό που είναι να κάνεις. Να είσαι έτοιμος να ξενυχτήσεις, να πονέσει το στομάχι σου, να χάσεις τον ύπνο σου, να απομονωθείς ακόμα - ακόμα και από το περιβάλλον σου για κάποιο διάστημα. Και που' σαι; Δεν γινεται να κάνεις 100 πράγματα παράλληλα, τρεις δουλειές και πέντε χόμπι, αφιερώσου σε αυτό αν θες να το δεις να φτάνει κάπου. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά σου εγγυώμαι το επόμενο θα σου είναι πιο εύκολο. Το επόμενο; Ναι, αν είσαι γνήσιος Entepreneur δεν θα βρεις ησυχία. Θα σκοντάφτεις σε προβλήματα και θα αναζητάς λύσεις.

Δεν είναι για όλους οι start up. Όμως αν είσαι "δικός μας" θα είσαι ευτυχισμένος και δεν θα είσαι μόνος σου :-)

Καλή επιτυχία.

Διαβάστηκε 1741 φορές

Lollypop :: Κατασκευή Ιστοσελίδων

Τσαμαδού 82-84 Πειραιάς, 18534

Τηλ 211 790 5890
Φαξ 211 770 5763

Χάρτης Lollypop